XP – élet április 8. után

12 március 2014, Comments 0

Ha mindenféleképpen ragaszkodnak az XP futtatásához még április 8. után is, amikor megszűnik a termék támogatása, akkor nem árt pár biztonsági óvintézkedést eszközölni. Szakértők szerint a böngészőcsere is ezek közé tartozik.

Az amerikai Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) hétfői figyelmeztetése szerint az Internet Explorer helyett másik böngészőprogramot kell választaniuk azoknak, akik úgy döntenek, hogy továbbra is a Microsoft XP-t szeretnék használni.

Egyes programok további támogatást kapnak, igaz csak átmenetileg, de az Explorer nem szerepel a listán. Azok, akik a Windows Vista vagy a Windows 7 operációs rendszereket használják továbbra is kapnak támogatást az IE7-es és az IE8-as verzióira.

Ezzel szemben az Explorer 6, amely pár hónappal a az XP 2001-es megjelenése előtt debütált véglegesen nyugdíjba vonul az operációs rendszerrel együtt.

Miután az IE támogatása véget ér, a biztonsági szakemberek arra hívják fel a használók figyelmét, hogy amennyiben ragaszkodnak az XP-hez, akkor futtassanak más böngészőprogramokat rajta, amelyek továbbra is kapnak javításokat. Ilyenek például a Chrome, a Mozilla Firefox és az Opera. A tanács már csak azért is fontos lehet, mert a tapasztalatok szerint a legtöbb malware a böngészőprogramok sebezhetőségét használja ki a számítógépek megfertőzésére.

A Chrome patch legalább 2015 áprilisáig, a Google Chrome októberig, míg a Mozilla Firefox előre nem megadott dátumig vállalja a támogatást. De mivel a Mozilla is tudja, hogy rengeteg felhasználójuk az XP-t használja és várakozásaik szerint továbbra is a platformon maradnak, ezért várhatóan szokásaikhoz hűen továbbra is támogatni fogják az operációs rendszer használatát.

Forrás: Computerworld

Comments are closed.